#zostanwdomu - realizujemy zamówienia online – kliknij tutaj, aby złożyć zamówienie #zostanwdomu - realizujemy zamówienia online – kliknij tutaj, aby złożyć zamówienie #zostanwdomu - realizujemy zamówienia online – kliknij tutaj, aby złożyć zamówienie

Kiełbasy

wędzona kiełbasaWyrabiane przez nas kiełbasy mają bardzo prosty skład. Powstają w naszej przydomowej masarni z wysokiej jakości mięsa, aromatycznych przypraw, soli peklującej i naturalnych osłonek. Sekret naszych wyrobów tkwi nie tylko w składzie, ale również w naturalnym procesie wędzenia. Jest on co prawda czasochłonny, ale wyjątkowy smak naszych kiełbas w pełni to wynagradza. Wędzenie ma również inną zaletę – doskonale konserwuje mięso (bez dodatku sztucznych konserwantów) i w naturalny sposób przedłuża jego zdatność do spożycia.

Kiełbasy wędzone w naturalnym dymie nabierają charakterystycznego aromatu i koloru. Najlepsze do wędzenia jest drewno z drzew liściastych (brzoza, jesion, buk, lipa, olcha), a także owocowych (wiśnia, śliwa, grusza, jabłoń). Drewno z drzew iglastych nie jest zalecane ze względu na zawartość żywicy, która pod wpływem temperatury wydziela szkodliwe związki i powoduje, że kiełbasy i inne wyroby mięsne nabierają gorzkiego smaku. Podczas wędzenia utrzymujemy stałą temperaturę i gęstość dymu, aby nasze swojskie kiełbasy uzyskały odpowiednią strukturę. Powolna obróbka cieplna sprawia, że mimo odparowania wody pozostają kruche i soczyste.